Nyhed

Grønlandske studerende inviteret til Marienborg

Grønlandske studerende billede
Statsminister Mette Frederiksen inviterer grønlandske studerende til Marienborg for at tale om trivsel og tilknytning til Grønland. Det lover godt, siger Louise Holck.

”Når jeg hører herboende grønlændere og grønlandske studerende, der oplever fordomme, at blive ekskluderet; mange falder fra deres studie, og nogle taler ligefrem om racisme, så er vi bare overhovedet ikke i mål.” 

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol 19. april 2024. Udtalelsen kom på baggrund af Institut for Menneskerettigheders undersøgelse, som viser, at grønlandske studerende i Danmark oplever fordomme og eksklusion, der fører til mistrivsel på studierne. 

’Grønlandske studerende i Danmark’

I september 2023 offentliggjorde Institut for Menneskerettigheder undersøgelsen ’Grønlandske studerende i Danmark’. 

Undersøgelsen viser, at to ud af tre grønlandske studerende oplever at blive mødt med fordomme i danske studiemiljøer, mens hver femte oplever negativ forskelsbehandling.

Tallene stammer fra grønlandske studerendes svar på en spørgeskemaundersøgelse, der blev til i samarbejde med de fire Grønlandske Huse i Danmark.

Institut for Menneskerettigheder har efterfølgende udgivet et policy brief om ligebehandling af grønlændere i Danmark. 

Inuit Ataqatigiit, Siumut og regeringen har efterfølgende inviteret de grønlandske studerende til dialogmøde på Marienborg tirsdag 7. maj 2024.

”Jeg håber, at vi med det kan tage nogle skridt til at gøre overgangen bedre. Det vil være godt for de unge og for Grønland, for så vil der være flere, der gennemfører (en uddannelse, red.) og kan vende hjem og bruge deres kompetencer, som der er stort behov for,” sagde Mette Frederiksen.

For Malu Rosing, der er grønlandsk studerende i Danmark, giver udmeldingerne håb om, at regeringen vil handle på problemerne:

”Det er stort fremskridt, at den danske regering lytter til os og endelig tager initiativ til at modarbejde den diskrimination, som grønlændere oplever og har oplevet i generationer i Danmark. Jeg håber, at regeringen vil igangsætte en handleplan, som kan bane vejen for at komme problemet til livs," siger Malu Rosing.

I undersøgelsen af vilkårene for grønlandske studerende i Danmark efterlyste Institut for Menneskerettigheder specifikt initiativer til at forbedre undervisningsmiljøet på de videregående uddannelser. Derfor vækker det også her optimisme, at regeringen ønsker at lytte til de unge grønlændere:

”Når landets statsminister tager grønlandske studerendes dårlige oplevelser så alvorligt, lover det godt. Vi sætter vores lid til, at ministerierne følger op for at sikre, at de unge grønlændere får nogle gode studieår i Danmark,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Det er Aaja Chemnitz, medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit, og Aki-Matilda Høegh-Dam, medlem af Folketinget for Siumut, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og statsminister Mette Frederiksen, der inviterer til dialogmøde med de grønlandske studerende.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at: 

  • Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet tager initiativ til at styrke alle uddannelsessteders pligt til at sikre et godt undervisningsmiljø.
  • Børne- og Undervisningsministeriet præciserer konkrete læringsmål vedrørende rigsfællesskabet, så de sikrer større viden om nutidige forhold i Grønland. 
  • regeringen opretter en statslig enhed, som kan sikre koordinering af statens indsats for ligebehandling af grønlændere i Danmark.