Kvinder foran blå væg

Flygtninge og udlændinge

Danmark skal sikre, at alle udlændinge, der kommer til Danmark, behandles i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Danmarks stramme udlændingelovgivning sætter flygtninges og udlændinges menneskerettigheder under pres, fordi lovgivningen på flere punkter går til grænsen af Danmarks menneskeretlige forpligtelser. 

Retssikkerheden for udlændinge og flygtninge er også udfordret, fordi komplekse regler gør det vanskeligt for de berørte personer og for fagpersoner at forstå og følge lovgivningen, som løbende ændres.

Afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og tidligere flygtninge, der har fået inddraget deres opholdstilladelse, er særligt ramt. Siden 2019 har omkring 160 syriske flygtninge mistet deres opholdstilladelse i Danmark. I marts 2023 var der samtidig 545 afviste asylansøgere fra en række forskellige lande i udsendelsesposition. De er forpligtet til at forlade Danmark, og myndighederne har ret til at eksekvere udrejsen, så længe menneskerettighederne bliver overholdt. 

Regeringen har derudover en ambition om at flytte Danmarks ansvar for asylansøgere til et land uden for Europa. Selvom det er muligt inden for rammerne af menneskeretten at etablere et modtagecenter uden for Europa, vil det underminere principper om solidaritet og fordeling af ansvar for flygtninges beskyttelse. 

Indhold på siden