Nyhed

Bred aftale om Kriminalforsorgen sikrer 14 mio. til børneansvarlige

Bred aftale om Kriminalforsorgen sikrer 14 mio. til børneansvarlige
Regeringen, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative er blevet enige om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen. I aftalen afsættes der 14. mio. kr. til en ordning med børneansvarlige, der gælder alle kriminalforsorgens institutioner – en ordning der udspringer af Institut for Menneskerettigheders forskningsprojekt om børn af fængslede.

Efter lange forhandlingerne kunne Justitsministeriet i dag k. 13.30 præsentere en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen, der bl.a. rummer et øget fokus på børn af fængslede. I alt afsættes der, i perioden 2013 – 2016, 14 mio. kr. til at forbedre kontakten mellem de indsatte og deres familie og børn.

Forsøgsordning med børneansvarlige var udslagsgivende
Beslutningen om at gøre en ekstra indsats for at forbedre kontakten mellem de indsatte og deres familier, begrundes i aftalen med de positive erfaringer man har haft fra en forsøgsordning i to fængsler og to arresthuse. Aftaleteksten siger:

- Der har været afviklet et projekt i fire af kriminalforsorgens institutioner med såkaldt børneansvarlige og forældregrupper, som har vist gode resultater. Børneansvarligordningen udbredes derfor til alle kriminalforsorgens institutioner, og der etableres forældregrupper i alle relevante institutioner. Det vil medvirke til at bevare og styrke kontakten mellem den indsatte og barnet.

Forsøgsordningen, der var et samarbejde mellem Institut for Menneskerettigheder og Kriminalforsorgen, støttet af Ole Kirks Fond, Dansk Forsorgsselskab og Egmont Fonden blev gennemført i 2010-2011. Da ordningen var en succes, blev den forlænget til udgangen af 2012.

Efter snart tre år med børneansvarlige er der sket en lang række forbedringer for de børn, der har forældre i de pågældende fængsler og arresthuse. Besøgsforholdene er blevet mere børnevenlige, og de ansatte er blevet mere bevidste om, hvordan børn modtages på en hensigtsmæssig måde i et fængsel.

- Børneansvarligprojektet har været et initiativ, som på en god og effektiv måde har sat fokus på børneområdet. De børneansvarlige har iværksat mange fine initiativer på børneområdet i deres institutioner, forklarer socialfaglig konsulent Hannah Hagerup, Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Ud over at besøgsforholdene er blevet mere børnevenlige, er der blevet etableret samtalegrupper for de fængslede forældre om forældrerollen, og børnenes rettigheder og behov bliver i højere grad end før taget i betragtning i forbindelse med en lang række andre tiltag.

Ved at gøre ordningen med børneansvarlige i fængslerne landsdækkende, har man taget et meget væsentligt skridt i retning af at styrke børns rettigheder og hjælpe en gruppe særligt udsatte børn. Flere tusinde børn i Danmark vil hvert år opleve at få glæde af dette tiltag, siger Peter Scharff Smith, seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder.