Nyhed

EU-dom: Logningsdirektiv går ud over privatlivets fred

EU-Domstolen har dømt EU's direktiv om datalagring ugyldig. Det respekterer ikke i tilstrækkelig grad privatlivets fred.

Direktivet om datalagring pålægger telebranchen i medlemslandene at gemme privatpersoners data fra telefon- og sms-samtaler samt internettrafik i et år for at kunne identificere personer i sager om organiseret kriminalitet og terror.

EU-Domstolen har nu underkendt direktivet og begrunder afgørelsen med, at direktivet ikke er i overensstemmelse med retten til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger.

- Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige, slår domstolen fast i sin begrundelse.

Sagen er taget op af EU-Domstolen efter, at reglerne blev udfordret ved domstole i Østrig og Irland af borgerrettighedsorganisationer. Også i Danmark har reglerne været debatteret, især på grund af den såkaldte sessionslogning, som går længere en det EU’s direktiv foreskriver.

Institut for Menneskerettigheder har ved flere lejligheder påpeget, at de danske logningsregler indebærer et meget vidtgående indgreb i retten til privatliv. Det er derfor på høje tid, at reglerne evalueres.

Kontakt

Seniorforsker, Forskning