Nyhed

Instituttet advarer mod forslag om familiesammenføring

Forslag om tre års ventetid på familiesammenføring bør droppes
Forslag om tre års ventetid på familiesammenføring bør droppes. Sådan lyder opfordringen, når instituttet i dag mødes med Folketingets udlændingeudvalg.

Regeringens seneste lovforslag på udlændingeområdet førstebehandles i Folketinget i dag. Efter mødet i folketingssalen mødes Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget med Institut for Menneskerettigheder for at få uddybet instituttets høringssvar.

”Ved mødet vil vi understrege, at det er vores klare overbevisning, at tre års ventetid på familiesammenføring er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Alle flygtninge har ret til at blive genforenet med deres familie, og ansøgninger om familiesammenføring skal behandles hurtigt. De krav lever tre års ventetid ikke op til,” siger direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

Instituttet anbefaler derfor helt at droppe forslaget om at udskyde familiesammenføring i tre år for de flygtninge, der får midlertidig beskyttelsesstatus.

Flere bør undtages fra ventetiden

Lovforslaget giver mulighed for at undtage særligt sårbare grupper fra udskydelsen og give dem familiesammenføring umiddelbart efter, at de får opholdstilladelse i Danmark. Instituttet mener dog, at flere bør undtages fra ventetiden og peger på, at blandt andre yngre børn, alvorligt syge og personer, der risikerer overgreb der, hvor de opholder sig, ikke er omfattet af undtagelsen i dag.

”Hvis Folketinget vælger at vedtage lovforslaget på trods af vores advarsler, vil jeg opfordre til i det mindste at udvide gruppen af personer, som kan undtages,” siger Jonas Christoffersen.

Ventetid udskydes fra et til tre år

Under mødet vil Jonas Christoffersen desuden gøre opmærksom på, at en vedtagelse af lovforslaget vil betyde, at også de flygtninge, der allerede har fået midlertidig beskyttelse i Danmark, vil skulle vente tre år på familiesammenføring.

”Det er mennesker, der er blevet stillet i udsigt, at de vil få familiesammenføring efter et år. Det vil for nogle sige om få måneder. Det er efter vores opfattelse ikke rimeligt at lade de mennesker vente yderligere to år, før de kan se deres børn, forældre eller ægtefæller igen,” siger Jonas Christoffersen.

I instituttets talepapir fremgår de pointer, instituttet vil rejse over for udvalget ved mødet senere i dag.