Nyhed

Psykisk syge skal også kunne tegne forsikring

Danskere med psykiske lidelser kan ikke forsikre sig på lige vilkår med alle andre, viser en undersøgelse foretaget af DR. Det problem kan løses ved at udvide forbuddet mod diskrimination.

Hver femte psykisk syge er blevet afvist af et forsikringsselskab. Det viser en undersøgelse bestilt af DR, hvor 801 tidligere eller nuværende psykisk syge har deltaget.

Forsikringsselskaber skal selvfølgelig have mulighed for ikke at ville sælge en forsikring, hvor der er en meget stor risiko for, at forsikringshændelsen allerede er eller vil indtræde. For eksempel bør man kunne afvise at sælge en livsforsikring til en indlagt psykotisk person, der er selvmordstruet.

Men det er ikke rimeligt, at en person ikke kan tegne en livs- eller sundhedsforsikring, når han eller hun har været rask i for eksempel 20 år. Hvis forsikringsselskabet nægter at sælge en forsikring i den situation, vil der være tale om diskrimination på grund af handicap.

- På Institut for Menneskerettigheder anbefaler vi, at der indføres et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap. Det vil give personer med handicap beskyttelse mod at blive diskrimineret i forhold til at kunne tegne en forsikring, siger Maria Ventegodt Liisberg, leder af handicapteamet på instituttet.

Lovligt at diskriminere handicap
I dag er det forbudt for forsikringsselskaber at diskrimere på grund af køn og etnicitet, men ikke på grund af handicap.

Det kan godt tænkes, at personer som har haft en psykisk sygdom, i gennemsnit har større risiko for at blive syge og dø tidligt. Men derfor er det alligevel ikke rimeligt at skære alle mennesker, som nogensinde har haft en psykisk sygdom, over én kam og afskære dem fra at tegne en livs- eller sundhedsforsikring. Det er en klar forskelsbehandling enten at afvise dem, eller ved at pålægge dem en væsentligt højere præmie end alle andre.

I strid med FN’s Handicapkonvention
FN’s Handicapkonvention stiller krav om, at personer med handicap har lige adgang til forsikringer, samt at de ikke bliver udsat for diskrimination på grund af handicap i adgangen til forsikringer. Så længe der ikke er et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap, lever Danmark ikke op til sine forpligtelser under konventionen.

Det fremgår derudover også af regeringsgrundlaget fra 2011, at regeringen agter at sikre lige muligheder og rettigheder for alle borgere, og at diskrimination på grund af handicap er uacceptabel. Desværre indeholder Regeringens Handicappolitiske Handlingsplan fra oktober 2013 ikke nogen angivelse af, hvornår regeringen vil virkeliggøre denne beskyttelse mod diskrimination på grund af handicap.