Nyhed

Sydøstasien sætter menneskerettigheder på agendaen

ASEAN workshop
ASEAN-landene har afsluttet en workshop om menneskerettigheder, miljø og klima. Det er et skridt mod fælles menneskerettigheder for befolkningerne.

Institut forMenneskerettigheder var i weekenden medarrangør ved en ASEAN workshop on miljø, klima og menneskerettigheder i Yangon i Myanmar. Konferencen er en del af ASEANs arbejde med at konkretisere rammerne for fælles menneskerettighedsstandarder for indbyggerne i fællesskabet.

-Der har været et meget fornemt fremmøde af de rigtige regeringsfolk fra hele Sydøstasien. Samtidigt har det været positivt, at deltagerne undervejs har husket at fokusere på menneskerettigheder i deres spørgsmål og indlæg, da det ofte er et problem, at man glemmer, at retten til et rent miljø faktisk er en menneskeret i ASEANs Menneskerettighedserklæring og ikke bare et miljøproblem. Lige præcis denne forståelse var hovedformålet med workshoppen, så vi kan kun være tilfredse, siger projektleder Mads Loftager Mundt fra Yangon.

Fælles standarder
ASEANs ti medlemslande udgør tilsammen en slags sydøstasiatisk pendant til EU, da det oprindeligt er opstået som et regionalt økonomisk samarbejde. I modsætning til Europa, der lavede den europæiske menneskerettighedskonventionen i 1950, som udstikker menneskeretlige standarder for regionen, så er der intet tilsvarende i Asien – og dermed heller ikke i ASEAN. På dette område har Asien således haltet bagefter, da både Afrika og Amerika også har lavet lignende regionale tiltag.

Men i 2009 tog ASEAN første skridt mod fælles menneskerettigheder, da det etablerede en kommission for menneskerettigheder og i 2012 vedtog ASEANs Menneskerettighedserklæring, som godt nok ikke er bindende, men dog understreger at menneskerettighederne er blevet et tema i regionen.

- Det er helt tydeligt, at kommissærerne i den relativt nye menneskerettighedskommission er meget optagede af at skubbe på for fælles sikring af menneskerettigheder i ASEAN. Men de skal jo hjem og overbevise deres regeringer om, at det vil være en fordel. Det er en svær opgave, så der er langt endnu, forklarer Mads Loftager Mundt.

Års arbejde forude
Institut for Menneskerettigheder kan med glæde konstatere, at deltagerne på konferencen blev enige om, at den indsamlede viden skulle munde ud i et forsøg på at lave en regional strategi for, hvordan man skal bruge menneskerettighederne til at sikre miljøet i regionen.

- Det kommer til at tage mange år, før ASEAN kan vedtage en fælles juridisk bindende menneskerettighedskonvention a la Europa, Amerika og Afrika, hvis det er det, de ønsker. Men hvert et skridt tæller, og netop retten til et rent, sikkert og bæredygtigt miljø er nok et godt sted for kommissionen at starte. Miljø og klimaforandring er i høj grad et problem, som landene i regionen gerne vil løse. Og hvis det lykkes for kommissionen at brænde igennem på dette område, kan man jo så håbe, at det på sigt vil øge deres chancer for at fortsætte til endnu mere kontroversielle rettigheder, slutter Mads Loftager Mundt.

Institut for Menneskerettigheder samarbejdede med Udenrigsministeriet om at arrangere konferencen.

ASEAN
ASEAN består af 10 lande
Indonesien
Fillippinerne
Malaysia
Thailand
Cambodja
Myanmar
Singapore
Vietnam
Laos
Brunei