Nyhed

BLOG: Danskerne er racister…

 …er der fra tid til anden folk der har ment at vide. Og nu er debatten om racismen skudt i gang igen. Professor Henning Bech og lektor Mehmet Ümit Necef har med deres nye bog “Er danskerne racister?” sat gang i den gamle debat om racisme.

af Jonas Christoffersen, på bloggen 'Menneskeret - kort og klart' på jp.dk

Forfatterne kritiserer andre forskere for at bruge begrebet racisme for løsagtigt. Danskerne er ikke racister, selv om forskere påstår det, siger de to forfattere.

Jeg har personligt svært ved at se, at det skulle være nogen nyhed. Det har i mindst 10 år stået klart, at begrebet racisme er blevet udvandet. Allerede i 2003 afgjorde Højesteret en sag, som gjorde det klart, i hvert fald for mig, at begrebet var tyndslidt.

Pia Kjærsgaard havde anlagt en injuriesag imod Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU, fordi Karen Sunds havde udtalt, “Jeg vil meget nødig identificeres med Pia Kjærsgaards racistiske synspunkter”.

Pia Kjærsgaard tabte retssagen, fordi Højesteret henviste til Dansk Sprognævn som havde undersøgt, hvordan ordet racisme blev brugt i dansk sproglig praksis. Sprognævnet pegede på, at begrebet racisme - den gang i 2003 - blev anvendt på tre forskellige måder:

(1) Om nazismens racelære og dens følger for jøderne. (2) Om en races overlegenhed over andre, især med henblik på forholdet mellem sorte og hvide. (3) Om forskelsbehandling samt undertrykkelse af eller afstandtagen fra grupper af mennesker, som dog godt kan være af samme race som én selv.

Danskerne brugte med andre ord også begrebet racisme bredt om udtalelser eller holdninger, der på en negativ måde henviser til en gruppes nationalitet, etnicitet, religion, osv.

Jeg har personligt svært ved at se, at den form for udtalelser eller holdninger kan siges at være udtryk for racisme. Det giver åbenbart nogle mennesker en glæde eller tilfredsstillende at lægge moralsk afstand fra andre mennesker ved at kalde dem racister, men det er respektløst og fører ikke noget godt med sig. Det er for let at smække racismestemplet i panden på et andet menneske.

Bekæmp diskrimination
Når jeg ser på den offentlige debat, så er racismen stort set udryddet. Samfundets fokus har samtidig flyttet sig fra racisme til diskrimination, fordi vi har nogle andre problemstillinger i dag. Folketinget har besluttet, at alle borgere i samfundet skal behandles kunne leve uden diskrimination - også selv om den, der diskriminerer, ikke er racist.

Samfundets problemer er med andre ord ikke uløste, blot fordi vi kan frifinde de fleste for at være racister.
Henning Bech og Mehmet Ümit Necef mener, at danskerne - uden at være racister - handler på baggrund af nogle samfundsgruppers “velfortjente ry” for et eller andet. I et interview til Berlingske den 11. januar får Henning Bech spørgsmålet:

“Men hvis vi taler om diskoteksbesøg og jobsøgning, hvor individer bliver udelukket på baggrund af det, I kalder et velfortjent ry - er det ikke objektivt uretfærdigt?”

Henning Bech svarer: ”Det er uretfærdigt, men det hindrer ikke, at samfundet har brug for at orientere sig ud fra gennemsnitsbetragtninger. Og det hindrer ikke, at man på arbejdsmarkedet i en række henseender i hvert fald kunne være fristet til at orientere sig ud fra gennemsnitsbetragtninger, fx i ansættelsessituationer.”

Det kan godt ske, at man kunne være fristet til at handle ud fra den slags betragtninger. Men så må jeg påpege, at den slags normalt er ulovlig diskrimination.

Henning Bech og mange andre kan mene, at “samfundet” har behov for at diskriminere ved at orientere sig ud fra gennemsnitsbetragtninger, men lovgiver - Folketinget, som jo udtrykker samfundets vilje - har jo netop ment det modsatte, nemlig at den slags skal være ulovligt.

Det er jo ulovligt at udelukke en jobansøger på grund af denne race, hudfarve, etniske eller nationale oprindelse. Og det gælder også et andet eksempel i interviewet - nemlig diskrimination i nattelivet. Det er oven i købet strafbart at diskriminere på det område.

Uanset hvor stærke fordomme jeg har om et andet menneske - fx at kvinder er på en bestemt måde, at muslimer gør dit eller dat, at universitetsforskere mener op eller ned - så vil det ofte være både ulovligt og uretfærdigt at diskriminere. Også selv om jeg ikke er racist.