Nyhed

Menneskerettighedsaktivist fra Grønland møder unge i Danmark

Twice Colonized_Still1_Aaju Peter_fotograf Angela_Gzowski
Kampen for oprindelige folks rettigheder er på dagsordenen, når Menneskerettighedsalliancen inviterer unge til filmvisning af ’Twice Colonized’ og talk med menneskerettighedsaktivisten Aaju Peter fra Grønland.

”Alt for mange har en tendens til at betragte Grønland som Danmarks lillebror. Der er brug for nye fortællinger om Grønland og forholdet mellem Grønland og Danmark. Det forestiller jeg mig, at den aktuelle dokumentarfilm ’Twice Colonized’ kan bidrage til,” siger Anne Friis, som er forstander på Vrå Højskole.

Elever fra den nordjyske højskole er blandt de knap 500 unge, der i denne uge kommer til at  møde den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som er hovedpersonen i den aktuelle dokumentarfilm ’Twice Colonized’.

Det sker, når Biffen i Aalborg, Empire Bio i København og Øst for Paradis i Aarhus åbner dørene til visning af filmen. Efter filmvisningen taler Aaju Peter og Emilie Refsgaard fra Menneskerettighedsalliancen om oprindelige folks rettigheder og, hvordan danske unge kan bidrage til at bekæmpe diskrimination af inuit og grønlandske medborgere.

’Twice Colonized’ portrætterer Aaju Peter, som har viet sit liv til at styrke inuits rettigheder i de arktiske lande. Da en tragedie rammer blandt Aajus nærmeste, begiver hun sig ud på en personlig rejse for at konfrontere sin fortid og samtidig sikre oprindelige folks demokratiske ret og uafhængighed. Filmen følger Aaju Peters arbejde i både Grønland, Danmark og i hendes nye hjemland Canada, hvorfra hun kæmper for oprindelige folks rettigheder.

”Menneskerettighedsalliancen arbejder for at styrke unges kendskab til menneskerettigheder. Det gør vi blandt andet ved at skabe dialoger. Med afsæt i ’Twice Colonized’ åbner vi for en vigtig samtale om oprindelige folks rettigheder, diskrimination og forholdet mellem Grønland og Danmark,” siger Aya Lee, projektleder for Menneskerettighedsalliancen.

Christianshavns Gymnasium er en af de uddannelsesinstitutioner, som deltager i filmvisningen i Empire Bio i København. I dansk- og historieundervisningen arbejder flere af skolens 1.g klasser med at nuancere elevernes forestillinger og viden om Grønland og den koloniale relation mellem Danmark og Grønland.  

Ifølge Søren Rathje, som underviser i dansk på gymnasiet, passer dokumentarfilmens fokus på konsekvenserne af Danmarks kolonisering af Grønland godt ind i deres undervisning.


”I disse år sker nogle store forandringer i måden, vi forstår os selv i forhold til Grønland, og hvordan vi taler om landet. Hvorfor eksisterer der fx et nedsættende ord som grønlænderstiv? Hvorfor sagde Mette Frederiksen undskyldning til de grønlandske børn, der blev sendt til Danmark? Hvad handlede debatten om isen Kæmpe Eskimo om? Det er sådan nogle spørgsmål, som vi blandt andet arbejder med, og som jeg forestiller mig, at filmen vil være med til at nuancere svarene på,” siger Søren Rathje.

Twice Colonized var åbningsfilm på filmfestivalen CPH:DOX og kan ses i biografer over hele Danmark fra den 30.marts.