Nyhed

Nyt udvalg skal udarbejde lovgivning mod krigsforbrydelser

Ødelæggelser fra krig i Ukraine
Regeringen har nedsat et udvalg, der skal undersøge, hvordan særskilt kriminalisering af krigsforbrydelser kan indføres i dansk straffelov. Institut for Menneskerettigheder skal blandt andre give input til udvalgsarbejdet.

I Danmark kan krigsforbrydere ikke retsforfølges for de krigsforbrydelser, de har begået, hvis de kommer her til landet. Der er nemlig ingen lovgivning, der særskilt kriminaliserer krigsforbrydelser. Et problem, som Institut for Menneskerettigheder før har pointeret.

Regeringen har nu nedsat et udvalg, der skal undersøge og udarbejde et forslag til, hvordan den danske straffelov ændres, så tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden bliver selvstændigt kriminaliseret. 

”Vi skal sende et klart signal til omverdenen og ikke mindst ofrene om, at tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er så alvorlige, at alle må stå sammen og tage afstand. Regeringen vil derfor ændre straffeloven, så tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden bliver selvstændigt kriminaliseret i Danmark. Danmark er og bliver ikke et fristed for krigsforbrydere,” udtaler justitsminister Peter Hummelgaard blandt andet i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

Peter Vedel Kessing, seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder, er blevet udpeget som medlem af det nye udvalg og hilser tiltaget velkommen:

”Krigsforbrydelser rykker med Ruslands ulovlige invasion af Ukraine helt tæt på. Det er ikke utænkeligt, at der kommer krigsforbrydere til Danmark. Derfor er det vigtigt, at regeringen vil undersøge, hvordan dansk lovgivning skal indrettes for at stille krigsforbrydere til ansvar. Jeg ser i hvert fald frem til at bidrage til udvalgsarbejdet,” siger Peter Vedel Kessing.

Udvalgsarbejdet starter snarest og skal så vidt muligt afsluttes inden udgangen af 2023.