Nyhed

Racismekomité kritiserer Danmark for kunstreception på Christiansborg

Christiiansborg set fra Ridebanen i mørke
Det var en fejl at lade Dan Park vise sine værker på Christiansborg i 2014, fordi hans værker opfordrede til had mod minoriteter, lyder kritikken fra FN’s komité mod racisme.

Kunstneren Dan Park blev i 2014 inviteret til at vise sine værker i Christiansborgs Proviantgård. Til receptionen viste Dan Park kopier af de originalværker, som kunstneren i Sverige var blevet dømt til at destruere og afsone fem måneders fængsel for, fordi de udgjorde ”hetz mod en folkegruppe”.

Visningen i Danmark blev også anmeldt til politiet for hadtale. Efter en omfattende undersøgelse fandt anklagemyndigheden, at der ikke var belæg for at gå videre med sagen. Men ifølge FN’s komité mod racisme, CERD, lagde den danske anklagemyndighed ikke nok vægt på den danske stats positive pligt til at bekæmpe hadtale.

”Forskellige samfundshensyn kolliderer i denne sag. Vi vil gerne have vide rammer for ytringsfriheden, særligt i kunsten og i den offentlige samtale. Samtidig er det vigtigt at sikre beskyttelsen af minoriteter,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

I sin udtalelse fra 15. december 2022 skriver FN’s komité mod racisme, at den danske barre for, hvornår noget udgør hadtale, er for høj, når den bliver holdt op imod konventionen. Komitéens udtalelse har til formål at sikre gennemførelsen af den internationale konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination i Danmark og er ikke retligt bindende.

Institut for Menneskerettigheder hæfter sig i udtalelsen ved, at der er blevet foretaget en grundig afvejning af sagen hos både de danske myndigheder og FN’s komité mod racisme.

"Først har de danske myndigheder lavet en konkret afvejning af sagen, og de kom frem til, at der ikke skulle rejses tiltale. Nu har CERD, FN’s komité mod racisme, lavet en konkret afvejning og kommet frem til det modsatte. Sagen er ikke helt ligetil,” siger Louise Holck.

Institut for Menneskerettigheder opfordrer nu den danske regering til at vedtage en handlingsplan mod racisme, som kan forebygge diskrimination, hadtale og hadforbrydelser.

En handlingsplan vil også kunne indeholde tiltag, som fremmer effektiv håndhævelse af straffelovens beskyttelse mod hadtale og hadforbrydelser.

FN's Racediskriminationskonvention

CERD står for Convention on the Elimination of Racial Discrimination. På dansk hedder den Konventionen for afskaffelse af alle former for racediskrimination eller blot Racediskriminationskonventionen.

I 1971 tiltrådte Danmark konventionen, som trådte i kraft året efter.

FN’s Racediskriminationskomité består af 18 uafhængige eksperter fra forskellige lande. Deres opgave er blandt andet at holde øje med overholdelsen af de forpligtelser, der følger af FN's Konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination.