Nyhed

Torturkomité kritiserer Danmark for længevarende tvangsfikseringer

Komitéen understreger, at man fortsat er ”seriøst bekymret for den hyppige og langvarige anvendelse af tvangsfikseringer på psykiatriske hospitaler” i Danmark.

Ny rapport fra Europarådets torturkomité
Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT) har i dag offentliggjort en rapport om komitéens besøg i Danmark i februar i år. Sidst komiteen besøgte Danmark i 2008 fik Danmark kritik for bl.a. anvendelsen af tvangsfikseringer på over 48 timer. Regeringen forpligtede sig dengang til at nedbringe anvendelsen af tvangsfikseringer. Imidlertid nåede brugen af tvangsfikseringer i 2013 sit hidtil største omfang.

I den netop offentligjorde rapport kritiseres Danmark på ny for anvendelsen af langvarige tvangsfikseringer. Komitéen understreger, at man fortsat er ”seriøst bekymret for den hyppige og langvarige anvendelse af tvangsfikseringer på psykiatriske hospitaler” i Danmark.

Torturkomitéen konstaterer bl.a., at fikseringer i dagevis ikke har nogen medicinsk berettigelse og derfor kommer for langt væk fra at have et terapeutisk formål. I stedet kendetegner de lange tvangsfikseringer en nedværdigende eller umenneskelig behandling, der er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 og FN’s handicapkonventions artikel 15.

Europarådets komité anbefaler derfor, at Danmark sikrer, at bæltefikseringer som udgangspunkt maksimalt finder sted i 6 timer og aldrig varer over 24 timer.

Institut for Menneskerettigheder har fulgt udviklingen tæt og har for nylig afgivet et høringssvar i forbindelse med den seneste ændring af psykiatriloven.

Læs Institut for Menneskerettigheders policy brief her

- Komitéen konstaterer, at på trods af gentagne løfter om at begrænse anvendelsen af tvangsfikseringer, så ser vi desværre fortsat den stik modsatte udvikling. De gentagne lovgivningsmæssige forsøg på at ændre udviklingen har slået fejl. Derfor mener vi, at man bør overveje at fastsætte en slutdato i psykiatriloven for anvendelsen af tvangsfikseringer,der varer længere end 48 timer, siger Maria Ventegodt Liisberg, leder for Institut for Menneskerettigheders handicapteam.

Isolationsfængsling
Rapporten har udover de psykiatriske hospitaler også fokuseret på fængsler og sikrede afdelinger for unge. Komitéen påpeger på ny Danmarks anvendelse af isolation af personer i varetægtsfængsling som et problem, men er positive over, at isolation anvendes i stadigt mindre omfang. Komitéen anbefalede, at Danmark fortsætter arbejdet for, at varetægtsfængslede personer kun bliver isoleret i ekstraordinære tilfælde, når det er nødvendigt for politiets efterforskning.

Ros i forhold til sikrede institutioner
Torturkomitéen giver ikke kun Danmark minus i karakterbogen. Danmark får ros for det store udbud af strukturerede aktiviteter for unge i sikrede institutioner, herunder den støttende pædagogiske tilgang og de fysiske rammer med god normering af pædagoger.