Forskningsprojekt

Dansk indfødsret i nutidig belysning – udviklingen gennem de seneste ti år fra 2008 – 2018

Formålet er at undersøge den danske statsborgerskabslovgivnings udvikling gennem de seneste 10 år, dvs. i tiden efter udgivelsen af bogen om Dansk indfødsret i international og historisk belysning (2008).

Formål

Undersøgelsen gennemføres med henblik på at kunne vurdere dels, hvordan den danske lovgivning og praksis stemmer med menneskeretten og dels, hvordan lovgivningen påvirker udlændinges integration i Danmark. Overordnet set er den danske statsborgerskabslovgivning blevet strammet gennem de seneste ti år. Stramningerne skal ses i sammenhæng med, at udlændinge efter grundloven skal have indfødsret ved lov, hvorfor der løbende er et stærkt politisk fokus på dette retsområde. Samlet set har det betydning for to forhold: sårbare grupper er blevet udelukket fra at blive danske statsborgere, hvilket kan antages at have betydning for deres integration i det danske samfund, og afgørelserne om tildeling af indfødsret er ikke omgærdet af alle de sædvanlige processuelle retssikkerhedsgarantier.

Undersøgelsen vil munde ud i en vurdering af, hvorvidt tildeling af indfødsret ved lov kan ske på en måde, der er bedre i overensstemmelse med menneskeretten og bedre kan støtte udlændinges integration. Spørgsmål herom drøftes også i Folketinget.

Samarbejdspartner

Bogen med undersøgelsens resultater forventes udgivet på DJØF’s forlag i 2018.

Periode

Start: 2008
Slut: 2018