Nyhed

Ny bog analyserer internettets faldgruber

FNs Menneskerettighedsråd har fastslået, at menneskerettigheder gælder online såvel som offline. Det er bare ikke tilfældet i virkeligheden. En ny bog dissikerer nettet og kommer med anbefalinger til at sikre vores rettigheder i cyberspace.

Hvordan beskytter vi bedst etablerede rettigheder som privatlivets fred og ytringsfrihed, når personlige oplysninger lagres, udnyttes og sælges videre som aldrig før?

Det er det centrale spørgsmål iforsker, Ph.DRikke Frank Jørgensens nye bog 'Framing The Net'.

Jørgensen har igennem en årrække forsket i rettigheder på nettet og budskabet er klart: Hvis vi ikke vi begynder at tage vores rettigheder på nettet mere seriøst, så ender vi med et samfund, hvor det offentlige rum og informations-infrastrukturen vil være styret af kommercielle interesser og af statslig kontrol.

- Internettets offentlige rum og infrastruktur er i stort omfang underlagt kommercielle interesser. Personlige oplysninger er mere værd end nogensinde tidligere og på nettetbliver deregistreret, brugt og delt i en hidtil uhørt grad. Samtidig skerudvekslinger af oplysninger mellem firmaer og regeringer bag kulisserne, og få har overblik over, hvad der præcist udleveres og på hvilket grundlag, siger Rikke Frank Jørgensen.

Store udfordringer venter
Jørgensen analyserer nettet ved hjælp af fire metaforer: Internettet som infrastruktur; som offentligt rum; som medie; og som kultur - og dissekerer dermed diskussionen om beskyttelse af rettigheder på nettet på en ny måde.Resultaterne er skræmmende.

- Vi har en masse fine hensigtserklæringer fra politisk hold, men i praksis halter det. Og det gælder ikke kun 'the usual suspects'-lande, men også Europa og USA. Ikke mindst amerikansk praksis er central, da store dele af infrastrukturen og de services vi bruger, befinder sig i USA.Sommerens afsløringer har skærpet opmærksomheden, men vidensniveauet er stadig lavt. Vi bliver nødt til at tage vores online rettigheder mere alvorligt. Ellers ender det med, at vi ikke har nogen, advarer Rikke Frank Jørgensen.

Derfor anbefalerhun i bogen, at den eksisterende lovgivning på nettet bliver gennemgået,så den stemmer overens med menneskerettighederne, ligesom deter nødvendigt at stille flere krav til IT-virksomheder omoverholdelse af menneskerettighederne.

Læs mere (engelsk)

Kontakt

Seniorforsker, Forskning