Nyhed

Regeringens ekspertgruppe præsenterer første anbefalinger om tech-giganter

Personer med telefoner i hånden
Regeringens ekspertgruppe om tech-giganter har i dag præsenteret sine første anbefalinger, der lægger op til skærpede krav til tech-giganternes forretningsmodeller.

Det er snart et år siden, at regeringen nedsatte den eksterne ekspertgruppe, der skal være med til at sætte rammer for tech-giganter såsom Google, Facebook og Apple.

Mandag formiddag præsenterede ekspertgruppen sine første 13 anbefalinger til erhvervsminister Morten Bødskov (S), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).

Ekspertgruppen lagde især vægt på at begrænse platformenes datahøst, begrænse brugen af fasholdelsesmekanismer, øge kontrollen med algoritmer samt øge tech-giganternes ansvar, når det gælder børn og unges brug af deres tjenester.

”Anbefalingerne handler om at håndhæve og styrke de regler, vi som samfund allerede har sat. Om at øge beskyttelsen af den enkelte borger, fx så man kan sige nej til datahøst og til at blive profileret,” siger Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder og medlem af regeringens ekspertgruppe.

Ministrene var positivt stemte overfor anbefalingerne og vil allerede nu sætte arbejdet i gang med at beskytte børn og unges digitale adfærd.