Nyhed

Lovudkast styrker børns retssikkerhed i psykiatrien

Trist ung
Som del af en ændring af psykiatriloven skal et nyt lovudkast blandt andet styrke retssikkerheden for børn under 15 år, når de udsættes for tvang. Det er tiltrængt, men lovudkastet bør præciseres yderligere, mener Institut for Menneskerettigheder.

 Ifølge gældende regler er hverken børn eller forældre omfattet af psykiatrilovens retsgarantier, hvis forældre for eksempel giver samtykke til tvangsfiksering af deres barn. Psykiatrilovens retsgarantier omfatter blandt andet retten til at få en patientrådgiver og til at klage over tvang.

For at styrke børnenes retssikkerhed i forbindelse med ændringen af psykiatriloven har Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendt et udkast til et lovforslag i høring hos blandt andre Institut for Menneskerettigheder.

Lovudkastet er tiltrængt, men er dog uklart på en række punkter og bør præciseres yderligere, vurderer Institut for Menneskerettigheder i sit høringssvar:

I lovudkastet indføres et krav om, at både børn under 15 år og  deres forældre skal give informeret samtykke til den foranstaltning,  som anvendes over for barnet. Uanset om forældrene giver deres informerede samtykke, vil der dog foreligge tvang i de tilfælde, hvor barnet ikke også har givet informeret samtykke.

Det er en styrkelse af barnets rettigheder. Det er dog uklart, hvorfor kravet om forældrenes samtykke overhovedet fastholdes, og hvilken betydning forældrenes samtykke får.

Institut for Menneskerettigheder efterlyser, at det bliver præciseret, at børn under 18 år selvstændigt kan give informeret samtykke. Forældrene skal dog altid inddrages, så barnet aldrig står alene med svære beslutninger, hverken om tvang eller i behandlingen.

”Barnets bedste skal komme i første række i alle foranstaltninger, der vedrører barnet. Det fremgår af FN’s børnekonvention. Derfor skal børn sikres en effektiv beskyttelse mod tvang uanset deres alder og være omfattet af psykiatrilovens retsgarantier, hvis de udsættes for tvang,” siger Rasmus Brygger, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

“Alle børn har krav på at blive beskyttet mod tvang i psykiatrien. Danmark har fået kritik fra FN’s Børnekomité og Torturkomité for børns manglende retsgarantier i psykiatrien. Derfor er det positivt, at regeringen nu vil ændre reglerne,” tilføjer Rasmus Brygger.
 

I 2018 blev 317 børn udsat for tvang mindst én gang, mens det i 2021 var 334 børn, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. I 2018 blev der anvendt tvang - fysisk magt, frihedsberøvelse eller tvangsbehandling - mod børn 1.552 gange. I 2021 var tallet steget til 4.777 gange. Hyppigheden af tvang er mere end tredoblet. Det betyder, at man anvendte markant mere tvang overfor børn i 2021 end bare fire år tidligere. Det er især stigning i brug af bæltefikseringer, beroligende medicin og fastholdelse af børn, der driver denne udvikling.
 

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet tydeliggør, hvornår der er tale om tvang i psykiatrilovens forstand i forhold til børn under 15 år.

Lovudkastet bør udformes i overensstemmelse med følgende menneskeretlige principper:

  • Børn skal sikres en effektiv beskyttelse mod tvang uanset deres alder
  • Børn bør aldrig stå alene med svære beslutninger om behandling
  • Forældrene har den primære ret, pligt og ansvar for deres barn
  • Regler, der kan danne grundlag for indgreb i rettigheder, skal være klare og utvetydige.