Nyhed

Ny aftale: Forældretests skal tilpasses grønlandsk sprog og kultur

Mor med barn på armen
Et flertal i Folketinget afsætter millioner til at sikre kulturtilpassede forældretests i forbindelse med anbringelsessager. ”Et fremskridt for grønlandske familiers retssikkerhed,” siger Louise Holck.

Et flertal af partier i Folketinget afsætter med ny aftale 7,8 millioner kroner til at styrke sagsbehandling og samarbejde i børnesager med grønlandske familier.

Aftalen udmønter reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2023-2026.

Tiltaget skal forebygge, at grønlandske forældre risikerer at blive vurderet forkert, når de danske myndigheder tester deres forældrekompetencer i forbindelse med anbringelsessager. De tests, myndighederne bruger i dag, er nemlig ikke tilpasset grønlandsk kultur og sprog.  

Kulturtilpassede tests er et vigtigt fremskridt for grønlandske familiers rettigheder.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

De afsatte midler skal ud over kulturtilpassede tests gå til at styrke vejledning og støtte til kommuner, der overvejer at anbringe grønlandske børn. Og det bliver taget godt imod på Institut for Menneskerettigheder, der i 2022 kortlagde de menneskeretlige perspektiver på testning af grønlandske forældre:

”Der må ikke kunne sættes en finger på myndighedernes arbejde, når et barn bliver fjernet fra sine forældre. Derfor er kulturtilpassede tests et vigtigt fremskridt for grønlandske familiers rettigheder,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Midlerne kommer i kølvandet på, at FN’s specialrapportør for oprindelige folk Francisco Cali-Tzay under sit besøg i København rettede en skarp kritik mod Danmark. Specialrapportøren slog blandt andet ned på, at grønlandske børn i Danmark har syv gange højere risiko for at blive anbragt uden for hjemmet end andre børn i Danmark.

”Danmark er forpligtet til at sikre grønlænderes rettigheder og beskytte grønlændere imod diskrimination. Det gælder ikke mindst i mødet med danske myndigheder,” siger Louise Holck.

En dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har tidligere slået fast, at brugen af gængse ikkekulturtilpassede psykologiske test på minoritetsgrupper kan udgøre diskrimination.