Forskningsprojekt

Undersøgelse: Børns rettigheder i den kommunale gennemførelse af Overgrebspakken

Kommunernes syn på, om de har de nødvendige midler og metoder til at implementere Overgrebspakkens målsætning om en mere hurtig og effektiv beskyttelse af børn mod overgreb.

Overgrebspakken har medført en betragtelig stigning i underretninger om børn og samtidig nye lovkrav om stillingtagen til disse underretninger inden for 24 timer. [1] Det betyder et pres på kommunernes børne- og familieforvaltninger, som skal fungere inden for et næsten uændret kommunalt budget. [2]

Undersøgelsen vil se nærmere på, hvordan kommunerne har håndteret den øgede sagsmængde. Dette skal ske dels med spørgeskemaer til samtlige kommuner for at få et bredt billede af situationen, dels med interviews med chefer (for børne/familieforvaltninger) og medarbejdere fra et udvalg af kommuner fordelt på de fem regioner.

Formålet med undersøgelsen er at få kommunernes syn på, om de har de nødvendige midler og metoder til at implementere Overgrebspakkens målsætning om en mere hurtig og effektiv beskyttelse af børn mod overgreb.

Den kvantative del af undersøgelser har følgende spørgsmål (udsendes som spørgeskemaer til chefer + to medarbejdere pr kommune):

  1. Hvor stor en ekstra arbejdsbyrde skønner forvaltningen, Overgrebspakken har givet?
  2. Hvilke ressourcer har børne-og familieforvaltningen til at håndtere de forøgede opgaver?
    1. Har børne-og familieforvaltningen fået tilført ekstra mandetimer?
    2. Hvor kommer evt. øgede ressourcer fra (besparelser, ekstra tilførsler)?
  3. Hvad betyder det større antal underretninger for den videre sagsbehandling
    1. Er der forøget antal sager pr. sagsbehandler?
    2. Er de enkelte sagsbehandlinger typisk forlænget tidsmæssigt?

Den kvalitative del af undersøgelsen belyser (via interviews):

  1. Hvordan opleves ressourcesituationen i kommunen til overgrebsområdet
  2. Er der flaskehalse i sagsbehandlingen og i gennemførelsen af foranstaltninger
  3. Hvordan opleves kvaliteten af sagsbehandling og foranstaltninger i lyset af Overgrebspakkens målsætning: hurtigt, effektivt, med inddragelse af barnet?

Undersøgelsens dataindsamling gennemføres i efteråret 2015. Resultaterne heraf publiceres i foråret 2016. Undersøgelserne gennemføres af seniorforsker Anette Faye Jacobsen og forskningsassistent Janne Jakobsen.

Uformel ’følgegruppe’ til undersøgelsen: repræsentant(er) fra Socialstyrelsen, Ankestyrelsen, Børnerådet, Børne- og Kulturchefforeningen BKF, Foreningen af Socialchefer i Danmark FSD.


[1] Stigningen rækker længere tilbage i tid, jf Ankestyrelsens undersøgelse af underretninger om børn og unge – kommunrnes gode erfaringer. Juni 2013, s. 9, hvor der opgives en gennemsnitlig stigning på 21% fra 2010 til 2011 for 70 kommuner.

[2] Dog med en vis kompensation gennem budgetaftalen mlm kommuner og finansministeriet (DUT).